View on map

Rasnov Fortress

cetatea-rasnov

Este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania şi a fost construită în secolele XIII – XIV de către locuitorii aşezării cu acelaşi nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Prima mentiune a cetatii dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului, care nu au putut fi cucerite. Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.
 

Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum, dupa 500 de ani de existenta. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.

Cetatea este alcatuita dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si dintr-o incinta interioara care este inconjurata de zidurile si turnurile cetatii. Curtea interioara a cetatii Rasnov este brazdata de carari înguste, din piatra, ce serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate. Cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu si pe sotia acestuia doamna Stanca dupa infrangerea de la Miraslau.

In interiorul cetatii turistii pot vizita muzeul da arta feudal in care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor.

La cetatea Rasnov au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Program vizitare cetate : zilnic intre orele 9:00 – 17:00

Pret bilet:    Adulti – 10 lei; Copii – 5 lei

continut preluat de pe site-ul Tara Barsei un program local pentru promovarea turistica a regiunii Tarii Barsei.

Other points of interest

poiana-brasov

Poiana Brasov Ski Resort

Poiana Brașov dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul, Kanzel, Sulinar, Ruia, Subteleferic 1, Subteleferic 2, Lupului, Drumul Roșu, Stadion), terenuri de sport, un lac... read more »

brasov

Brasov

Easily the most desirable tourist city in the country, Brasov is fringed by the peaks of the Southern Carpathian Mountains and resplendent with gothic, baroque and renaissance architecture, as well... read more »

cheile-rasnoavei

The Rasnoavei Gorge

Cheile Rasnoavei reprezinta un cadru natural perfect pentru practicarea sporturilor montane si a activitatilor de agrement, beneficiind de amenajari si dotari specifice, acces facil, locatii  turis... read more »

art-cafe-club

Art Cafe & Club

We can't wait for you to stop by at Art Cafe & Club, right in the heart of Rasnov, to make a small stop from the walks through the town's medieval scenery. You have at your disposal a smooth cafe o... read more »

XanderCMS - www.xandercms.com